• Cavan raikkautta ja eleganssia – Raventos i Blanc

  kirjoittanut sommelier Antti Uusitalo

  Raventós i Blanc -cavan koti sijaitsee Sant Sadurni d’Anoiassa vain kivenheiton päässä Katalonian sykkivästä pääkaupungista. Viinillä on ollut vuosisatojen ajan vahva asema Raventósin perheessä, ja Penedesin vihreillä viinitahoilla tuotetut laadukkaat viinit tunnetaan tänä päivänä kaikilla mantereilla. Raventósin perhe kuuluu maailman vanhimpien edelleen viiniä tuottavien sukujen joukkoon. Ensimmäiset viiniköynnökset istutettiin Penedesin auringon alle jo yli 500 vuotta sitten.

  Avarakatseisuus ja ennakkoluulottomuus synnyttivät 1800-luvulla ensimmäisen katalonialaisen kuohuviinin. Josep Raventós Fatjó matkusti nuoruusvuosinaan Ranskaan Champagnen maakuntaan, jossa viiniperheen vesa pääsi tutustumaan samppanjan valmistukseen. Suuta kutittelevista kuplista hurmaantunut mies palasi kotiinsa Kataloniaan, ja sai kotimatkallaan ajatuksen kuohuviinin valmistamisesta Penedesin viinitarhoilla kypsyvistä rypäleistä. Vuonna 1872 Josep Raventós Fatjó avasi ensimmäisen katalonialaisen kuohuviinin, ja muutamassa vuodessa iloisesti kupliva viini hurmasi koko Iberian niemimaan.

  Raventós i Blancin viineissä yhdistyvät lukuisten sukupolvien viininvalmistusosaaminen ja nykyaikaisen teknologian hyödyntäminen viinitilalla. Viinintekijän ja tilan johtajan Manuel Raventósin mukaan laadukkaiden kuohuviinien peruskivi muurataan hyvin hoidetuilla viinitarhoilla. Kaikki Raventós i Blancin viineihin käytetyt rypäleet poimitaan perheen omistuksessa olevilta tarhoilta Penedesistä. Aivan kuten Josep Raventós Fatjón aikaan, cavat valmistetaan edelleen perinteitä noudattaen Penedesin kalkkisessa maaperässä ja lämpimässä ilmastossa viihtyvistä lajikkeista. Kesän helteiden vaihtuessa syksyn raikkauteen, Xarel-lo, Macabeo, Parellada ja Monastrell -rypäleet poimitaan tarhoilta talteen kuohuviinin valmistusta varten. Jokaisella lajikkeella on lopullisessa sekoituksessa tärkeä tehtävä. Xarel-lo varmistaa kuohuviinin pirteyden sekä raikkauden, Macabeo tuo tuoksuun mehevää hedelmäisyyttä ja Parellada viimeistelee lopputuloksen kukkean aromin. Raventósin tarhoilla viljellään myös pieniä määriä punaista Monastrell-lajiketta, jota käytetään roseekuohuviineissä herkän vaaleanpunaisen värin varmistajana. Kaikki tarhoilla kasvavat rypäleet poimitaan käsin ja vain parhaat tertut puristetaan cavan raaka-aineeksi.

  Ympäristöasiat puhuttavat myös Kataloniassa, ja vuonna 2010 Raventós i Blanc luopui kokonaan synteettisten lannoitteiden ja torjunta-aineiden käytöstä kaikilla viinitarhoillaan.

  Cavan kuuluisat kuplat syntyvät Raventósin hämärissä ja viileissä kellareissa. Ranskassa Champagnen maakunnassa matkaillut Josep Raventós Fatjó oppi jo varhain, että täydelliset pienet kuplat heräävät henkiin viinin toisen käymisen aikana tiiviillä korkilla suljetussa pullossa. Ensimmäisen käymisen jälkeen viinit pullotetaan vahvoihin kuohuviinipulloihin pienen hiiva- ja sokerimäärän kanssa. Toisen käymisen aikaansaama hiilidioksidi ei pääse karkuun, vaan integroituu viiniin vähintään yhdeksän kuukautta kestävän kypsytyksen aikana. Tasapainoisen lopputuloksen varmistamiseksi Raventósin kuohuviinien annetaan kypsyä kellareissa 15 kuukauden ajan.

  Raventós i Blancin kuohuviinien yhteinen piirre on nuorekas raikkaus ja puhtaan hedelmäinen maku. Viinit ovat tyylikkäitä valintoja aperitiiviksi tai tapasaterian ruokajuomaksi. Myös meillä suomalaisilla on mahdollisuus tutustua Raventósin katalonialaisiin kuohuviineihin. Alkon tilausvalikoimasta löytyvät Raventós i Blanc Reseve Brut ja de Nit -cavat antavat hyvän kuvan kansainvälistä mainetta niittäneen viinituottajan elegantista tyylistä.

  Raventós i Blanc Reserva Brut
  Xarel-lo, Macabeo ja Parellada -lajikkeista valmistettu reserva-cava on saanut kypsyä pullossa 15 kuukauden ajan, jolloin sen maku on saanut kevyen paahteisen vivahteen. Kuohuviinin tuoksu on raikkaan hedelmäinen ja aromeista voi erottaa vaaleaa persikkaa, Granny Smith -omenaa sekä sitrushedelmien kirpeyttä. Viini maultaan täysin kuiva ja tyylikkäästi mehevän hedelmäinen. Raventós i Blanc Reserva Brut on oikea juomavalinta arjen piristykseen tai juhlavan aterian aperitiiviksi. Raikasta cavaa voi myös maistella tapasten kumppanina.

  Avainsanat: , ,