Täällä luet ajankohtaisia artikkeleita alkoholijuomista ja niihin liittyvistä mielenkiintoista asioista, tapahtumista ja ilmiöistä.

 • Clos du Val -viinejä syksyn ja talven juhliin Alkosta

  Clos du Val on Kalifornian tyylikkäin viinituottaja jo neljän vuosikymmenen ajan. Rajallinen valikoima Clos du Valin viinejä on nyt saatavilla Alkon tilausvalikoimassa.

  Clos du Val Carneros Chardonnay 2008 Alkon tilausvalikoimassa
  Alko numero 957597
  Alko hinta € 32,50 / 0,75 L

  Carneros Chardonnay 2008 tuoksuu raikkaalta ja tammisen savuiselta. Tyylikkäässä, hedelmäisen hapokkaassa ja vivahteikkaassa maussa erottuvat ananas, eksoottiset hedelmät ja hillityn tuntuva tamminen mausteisuus. Kokonaisuus on hienostunut ja tasapainoinen. Suutuntuma on runsaan elegantti. Eloisa jälkimaku on erittäin pitkä, ja siinä on miellyttävää mineraalisuutta. Viini on oiva kumppani voissa paistetulle kalalle ja hienoille punakuorisille äyriäisille.

  Clos du Val Carneros Pinot Noir 2007 Alkon tilausvalikoimassa
  Alko numero 913767
  Alko hinta € 40,30 / 0,75 L

  Carneros Pinot Noir 2007 on väriltään kehittynyt ja tiilenpunainen. Syvässä, täyteläisessä ja hapokkaassa maussa on kypsää tummaa kirsikkaa, mustaherukkaa ja mausteisuutta. Viini on varsin rehevä ollakseen pinot noir. Suutuntuma on aluksi silkkisen lempeä, mutta voimistuu pikku hiljaa napakan intensiiviseksi. Jälkimaussa on marja- ja kirsikka-aromien lisäksi seetriä, nahkaisuutta ja tammista mausteisuutta. Miellyttävän gastronominen viini sopii runsaitten ja mausteisten ruokien, erityisesti tummien riistalintujen seuraan.

  Tasting notes by Tuomas Tanttu

 • Huippuviinejä sulotarten suojissa

  Kirjoittanut Tuomas Tanttu

  Clos du Val -viinitalo perustettiin 40 vuotta Stags Leapin alueelle Californian Napa Valleyhin. Paikkaa ei valittu sattumalta. Talon perustajat John Goelet ja Bernard Portet kiersivät maailman viinialueita peräti kaksi vuotta sopivaa tilaa etsiessään. Ranskalaistaustaisen kaksikon tavoitteena oli tuottaa mahdollisimman laadukkaita Bordeaux-tyylisiä viinejä. Portet löysi tuolloin vielä tuntemattoman Stags Leapin vuonna 1970. Olosuhteet olivat niin lupaavat, että alueelta ostettiin 150 hehtaaria maata viinitilaa varten. Vuotta myöhemmin hankittiin vielä 180 hehtaaria Carnerosin alueelta. Stags Leapin viinitarhoilla kasvatetaan perinteisiä Bordeaux-lajikkeita: Cabernet Sauvignonia, Merlot’ta, Petit Verdot’ta ja Sauvignon Blancia. Carnerosin viileämmässä ilmastossa puolestaan viihtyvät Burgundille tyypilliset Pinot Noir- ja Chardonnay-rypäleet.

  Clos du Valin arvoja ovat alusta lähtien olleet yksilöllisyys, itsenäisyys ja riippumattomuus. Samat periaatteet ohjaavat talon toimintaa vielä 40 vuotta perustamisen jälkeen. Clos du Val haluaa valmistaa täysin oman tyylinsä mukaisia, hienostuneita ja tasapainoisia viinejä, jotka tuovat esiin rypälelajikkeiden ominaisuudet sekä terroirin eli kasvuolosuhteiden vaikutuksen.

  Periaateitaan Clos du Val kuvaa sanalla Vindependence. Se tarkoittaa sitä, että talo uhmaa ohimeneviä viinitrendejä ja luottaa vankasti omaan näkemykseensä. Clos du Valia onkin kutsuttu oman tiensä kulkijaksi, sillä talon tavoitteena ei ole kilpailumenestys, vaan laadukkaat gastronomiset viinit, jotka ikääntyessään kehittyvät entistä vivahteikkaimmiksi ja hienostuneimmiksi.

  Itsenäisyyttä korostavasta viinifilosofiasta huolimatta Clos du Val on menestynyt hienosti kansainvälisissä viinikilpailuissa. Talon kaikkien aikojen ensimmäinen cabernet sauvignon tuli kahdeksannelle sijalle Judgement of Paris –viinikilpailussa, joka järjestettiin vuonna 1976. Kilpailua pidetään käänteentekevänä viinialan historiassa, sillä ranskalaiset huippuasiantuntijat arvioivat sokkopruuvissa kalifornialaiset viinit ranskalaisia paremmiksi.

  Clos du Valin viinipullojen etikettiä koristaa kuva kolmesta sulottaresta eli khariiteista. Sulottaret ovat kreikkalaisessa mytologiassa viehätysvoiman, kauneuden ja hedelmällisyyden jumalattaria. Itsenäiset, mieleltään, sielultaan ja ruumiiltaan vapaat antiikin sulottaret ovat osuvin mahdollinen symboli kuvaamaan talon viinifilosofiaa.

  Avainsanat: , ,