Täällä luet ajankohtaisia artikkeleita alkoholijuomista ja niihin liittyvistä mielenkiintoista asioista, tapahtumista ja ilmiöistä.

 • Arcus Finland Oy toivottaa asiakkailleen ja yhteistyökumppaneilleen Hyvää Joulua ja Rauhallista Uutta Vuotta 2012!

  Olemme tänäkin jouluna joulutervehdysten sijaan ostanut Unicefin Pehmeän paketin

  Joulun paras lahjakori on täynnä terveyttä, ravitsemusta ja koulutarvikkeita lapsille! Sen sisältämät tarvikkeet antavat monelle lapselle mahdollisuuden kasvaa ja kehittyä terveenä sekä oppia uusia asioita.

  Unicefin lahja sisältää:
  200 pakettia energiakeksejä,
  10 000 annosta jäykkäkouristusrokotteita,
  90 pakettia malarialääkkeitä ja
  100 lukukirjaa kouluihin

  Parhain terveisin,
  Arcus Finland Oy:n tiimi

  Avainsanat: , ,

 • Tuhteja espanjalaisia viinejä keskiaikaisen luostarin kätköistä

  kirjoittanut sommelier Antti Uusitalo

  Abadia Retuerta sijaitsee tummista ja tuhdeista punaviineistä tunnetulla Ribera del Dueron viinintuotantoalueella Pohjois-Espanjassa. Lukuisia kansainvälisiä palkintoja kahmineen viinitilan peruskivi muurattiin jo vuonna 1146 kun Ranskasta saapuneet benediktiinit perustivat Santa María Retuertan luostarin Espanjan ja Portugalin läpi virtaavan Douro-joen läheisyyteen. Viinillä oli vahva asema Espanjan yhdessä vanhimmassa luostarissa, jossa asuvat munkit saivat päivittäin maistella aurinkoisilla tarhoilla syntyneitä viinejä. Myöhäiseltä keskiajalta säilynyt kirjanpito todistaa, että Douro-joen rantamaille rakennetussa uskonkodissa asui 1600-luvulle tultaessa satoja munkkeja ja luostarin kellareissa kypsyi vuosittain 125 000 litraa viiniä.

  Nykyisen modernin viinitilan vierellä seisova Santa María Retuertan luostari on yksi Iberian niemimaan parhaiten säilyneitä esimerkkejä romaanisesta rakennustyylistä ja vuonna 1931 luostari lisättiin Espanjan historiallisten rakennusmonumenttien listalle.

  Santa María Returetan luostaritoiminta loppui vuonna 1835 kun suureksi kasvaneet luostarien maaomaisuudet yksityistettiin Espanjassa. Viinintuotantoa ei kuitenkaan lopetettu, sillä viiniköynnökset viihtyivät hyvin vanhan luostarin tarhoilla. Tänä päivänä pitkän historian omaavan luostarin mukaan nimetty Abadia Retuerta kuuluu Ribera del Dueron tunnetuimpien viinintuottajien joukkoon yhdessä Vega Sicilian, Pesqueran, Domino de Pingusin ja Bodegas Aallon kanssa.

  Moderni viiniteknologia ja tämän päivän huippuosaaminen on löytänyt tiensä Abadia Retuertan viinitilalle. Tummien viinien isä on viinintekijä Angel Anocíbar, joka on saanut koulutuksen Ranskassa Bordeaux’n viiniyliopistossa. Anocíbar uskoo vahvasti, että viinit syntyvät viinitarhoilla ja viinintekijän tärkein tehtävä on saada tarhojen erityispiirteet maistumaan lopullisessa tuotteessa. Vuonna 1996 Abadia Retuertan viininvalmistuksessa käännettiin sivua kun ranskalaisen Pascal Delbeckin suunnittelema painovoimaan perustuvalla viinitilalla puristettiin ensimmäisen kerran syksyllä korjattu sato. Huippumoderni tila on rakennettu portaittain niin, että viini siirtyy painovoiman ansiosta puristamosta käymishalliin, varastointikellariin ja edelleen pullotuslinjastolle. Pascal Delbeckin mukaan painovoiman avulla valmistettava viini on maultaan harmonisempaa ja tasapainoisempaa kuin viiniä rasittavien pumppujen läpi kulkenut viini. Painovoimaan perustuva viininvalmistus säästää myös huomattavan määrän energiaa. Angel Anocíbarin hallinnoima kellari kätkee muuriensa suojaan 4000 ranskalaista ja amerikkalaista tammitynnyriä, jossa Abadia Retuertan viinit kypsyvät viininystävien iloksi ympäri maailmaa.

  Abadia Retuertan viinitarhat levittäytyvät 200 hehtaarin kokoiselle alueelle ja jokaisen 54 tarhan maaperä ja ilmasto poikkeaa toisistaan. Maaperä Ribera del Dueron viinintuotantoalueella vaihtelee kalkki-, savi- ja hiekkapitoisen maa-aineksen välissä. Abadia Retuertan tarhat sijaitsevat 700–850 metrin korkeudessa merenpinnasta ja niillä viljellään Tempranillo, Cabernet Sauvignon, Merlot, Syrah ja Petit Verdot -lajikkeita. Viiniköynnös viihtyy hyvin lämpimillä ja aurinkoisilla Ribera del Dueron tarhoilla, jossa rypäleet saavat runsaan paahteisin maun.

  Keskiaikainen Abadia Retuertan luostari tarjoaa myös yösijan Pohjois-Espanjaan matkaa suunnitteleville. Abadia Retuerta Le Domaine on viiden tähden hotelli, jonka yhteydessä on paikallista ruokaa ja alueen viinituottajien tummia viinejä tarjoava ravintola.

  Abadia Retuerta Seleccion Especial 2008
  Parhaimman kuvan Ribera del Dueron tummasta tyylistä saa kun kaataa lasiinsa Abadia Retuertan Seleccion Especial -viiniä. Tummanpunainen viini on sekoitettu kolmesta rypälelajikkeesta. Tempranillo takaa viinin runsaan hedelmäisyyden, Cabernet Sauvignon varmistaa maun eleganssin ja Merlot viimeistelee pehmeän maun. Viini saa paahteisen tuoksun kypsyessään 16–22 kuukautta ranskalaisissa ja amerikkalaisissa tammitynnyreissä. Punaviinin tuoksusta voi aistia tummia hedelmiä, setripuuta. Viinin maku on täyteläinen, runsas ja siinä on suuta hyväilevät pehmeät tanniinit. Abadia Retuerta Seleccion Especial -viinissä maistuu Ribera del Dueron lämpö ja sitä voi maistella vaikka pippurisen pihvin rinnalla.

  Alkon tuotenumero: 941157 – Tilausvalikoima
  Hinta: 29,90 €

  Abadia Retuerta Pago Negralada 2009
  Abadia Retuertan Pago Negralada on oikea valinta niille jotka haluavat tehdä lähempää tuttavuutta tempranillo-viinien kanssa. Negraladan tarhan maaperä koostuu savesta, pienistä kivistä sekä hiekasta, joten se soveltuu täydellisesti tumman Tempranillon viljelyyn. Viini on saanut kypsyä 18 kuukautta uusissa ranskalaisissa tammitynnyreissä, jonka aikana Tempranillon ärhäkkäät tanniinit ovat kesyttyneet pehmeiksi. Punaviinin aromeista voi löytää rypälelajikkeelle uskollisia aromeja, kuten kypsää mansikkaa, lakritsaa ja yrttejä. Viinin maku on erittäin täyteläinen rehevän hedelmäinen ja tyylikkään mineraalinen. Pago Negralada on riistakokin ystävä ja viiniä voi kaataa esimerkiksi roseepaistetun hirvenfileen ja tumman riistakastikkeen kumppaniksi.

  Myynnissä Alkon Arkadiankadun myymälässä rajoitetusti
  Alkon tuotenumero: 422667
  Hinta: 98,40 €

  Abadia Retuerta Pago Garduña 2009
  Pago Garduñan tarhan erityispiirre on vaalea kalkkipitoinen maa ja tarhaa tuulilta suojaavat vanhat mäntypuut. Tarhalla kasvatetaan pelkästään Syrah-lajiketta. Punaviinin annetaan kypsyä 20 kuukautta uusissa ranskalaissa tammitynnyreissä ja kypsytyksen aikana viini saa paahteisen aromin ja runsaan maun. Tumman viinin aromimaailma on täynnä kirsikoita ja pippuria. Viinin maku on erittäin täyteläinen, voimakas ja tasapainoinen. Pago Garduña syrah-viiniä voi tarjota tummien liharuokien tai vahvojen kypsytettyjen juustojen kanssa.

  Myynnissä Alkon Arkadiankadun myymälässä rajoitetusti
  Alkon tuotenumero: 408807
  Hinta: 98,40 €

  Avainsanat: , , , ,

 • Stephen Tanzer arvosteli Raventos i Blancin cavat

  Arvostetun amerikkalaisen International Wine Cellarin editori ja kustantaja Stephen Tanzer maisteli ja pisteytti Raventos i Blancin cavat.

  Raventós i Blanc de Nit 2008
  IWC:91 – “Pale pink. A suave, complex bouquet evokes fresh red berries, jasmine, Asian spices and mint. Bright and lively on the palate, with very good clarity to its strawberry and blood orange flavors. Shows good power and focus on the finish, which lingers with impressive tenacity. This impressively lithe Cava shows rare elegance for the category and it is also an amazing value for its quality.”

  Raventós i Blanc Reserva Brut ‘L’Hereu’ 2008
  IWC:90 – “Light gold. High-pitched and precise on the nose and in the mouth, offering lively citrus zest, pear, floral and herbal qualities. Dry and silky in texture, showing very good depth and energy. Closes clean and nervy, with noteworthy cut and floral-driven persistence.”

  Raventós i Blanc Gran Reserva De La Finca 2006
  IWC:90 – Light gold. Musky pear skin and pit fruits on the nose and in the mouth, with subtle herb and spice notes adding complexity. Juicy and dry but broad, with solid back-end grip and very good spicy persistence. This Cava has the heft and depth to handle rich foods.

  Raventós i Blanc Manuel Raventós 2003
  IWC:91 – (made from 80% xarel-lo that was planted in 1954 and 20% parellada planted in 1973, both in single vineyards): Bright gold. Deep, musky aromas of dried pit fruits, honey, chamomile and herbs, with a subtle spicy nuance that gains strength with air. Juicy and broad on entry, then dry and penetrating in the mid-palate, with very good clarity to its orchard and pit fruit flavors. A touch of lemon pith adds refreshing cut and bitterness to the long, chewy finish. Offers an impressive blend of depth and energy.

  Manuel Raventosilla on kunnianhimoiset tavoitteet viininvalmistuksessa. Pitkäjänteinen työ samalla tilalla 18 sukupolven ajan ja erilaiset kokeilut luovat puitteet luonnon, maaperän ja ihmisten yhteistyön vaikutuksen ymmärrykseen täysin omassa luokassaan. Vuonna 2010 Raventós i Blanc luopui kokonaan synteettisten lannoitteiden ja torjunta-aineiden käytöstä kaikilla viinitarhoillaan. Raventos tila Sant Sadurni d’Anoiassa on kuulunut suvulle vuodesta 1497 lähtien.

  Stephen Tanzerin sitoutumaton julkaisu, International Wine Cellaria lukevat viiniammattilaiset ja viinin ystävät USA.n lisäksi 34 maassa. International Wine Cellar käännetään ranskaksi ja japaniksi.

  Tanzer kirjoittaa The WineAccess Buyer’s Guide (Sterling Publishing), ja hän on toiminut Food & Wine magazinen senior editor ja viinikolumnistina sekä vuosina 1998 ja -99 hän kirjoitti Food & Wine’s Official Wine Guiden.

  Tanzer masitelee yli 10 000 viiniä vuosittain ja tapaa vuosittain viinituottajia ja viinintekijöitä ympäri maailmaa.

  ”Stephen Tanzer is thoroughly reliable…”
  – Jancis Robinson, The Oxford Companion to Wine

  ”For wine advice, I only consult Stephen Tanzer…”
  – David Rosengarten, Host, TV Food Network

  ”Exceptionally informative…”
  – Robert Parker, Author/Publisher, The Wine Advocate

  Avainsanat: , , ,

 • Henri Vesikko on aloittanut Arcuksen myyntitiimissä

  Henri ”Henu” Vesikko on nimitetty Arcus Finlandin myyntitiimiin Avainasiakaspäälliköksi. Aktiivisen ja vannoutuneen Fireball-fani Henun tavoitat mitä ilmeisimmin auton ratista menossa sopimaan seuraavia promoja, joten yhteyden häneen saat parhaiten puhelinnumerolla 0440 642 244 tai emaililla henri.vesikko(at)arcusfinland.com

  Avainsanat: , ,

 • Cavan raikkautta ja eleganssia – Raventos i Blanc

  kirjoittanut sommelier Antti Uusitalo

  Raventós i Blanc -cavan koti sijaitsee Sant Sadurni d’Anoiassa vain kivenheiton päässä Katalonian sykkivästä pääkaupungista. Viinillä on ollut vuosisatojen ajan vahva asema Raventósin perheessä, ja Penedesin vihreillä viinitahoilla tuotetut laadukkaat viinit tunnetaan tänä päivänä kaikilla mantereilla. Raventósin perhe kuuluu maailman vanhimpien edelleen viiniä tuottavien sukujen joukkoon. Ensimmäiset viiniköynnökset istutettiin Penedesin auringon alle jo yli 500 vuotta sitten.

  Avarakatseisuus ja ennakkoluulottomuus synnyttivät 1800-luvulla ensimmäisen katalonialaisen kuohuviinin. Josep Raventós Fatjó matkusti nuoruusvuosinaan Ranskaan Champagnen maakuntaan, jossa viiniperheen vesa pääsi tutustumaan samppanjan valmistukseen. Suuta kutittelevista kuplista hurmaantunut mies palasi kotiinsa Kataloniaan, ja sai kotimatkallaan ajatuksen kuohuviinin valmistamisesta Penedesin viinitarhoilla kypsyvistä rypäleistä. Vuonna 1872 Josep Raventós Fatjó avasi ensimmäisen katalonialaisen kuohuviinin, ja muutamassa vuodessa iloisesti kupliva viini hurmasi koko Iberian niemimaan.

  Raventós i Blancin viineissä yhdistyvät lukuisten sukupolvien viininvalmistusosaaminen ja nykyaikaisen teknologian hyödyntäminen viinitilalla. Viinintekijän ja tilan johtajan Manuel Raventósin mukaan laadukkaiden kuohuviinien peruskivi muurataan hyvin hoidetuilla viinitarhoilla. Kaikki Raventós i Blancin viineihin käytetyt rypäleet poimitaan perheen omistuksessa olevilta tarhoilta Penedesistä. Aivan kuten Josep Raventós Fatjón aikaan, cavat valmistetaan edelleen perinteitä noudattaen Penedesin kalkkisessa maaperässä ja lämpimässä ilmastossa viihtyvistä lajikkeista. Kesän helteiden vaihtuessa syksyn raikkauteen, Xarel-lo, Macabeo, Parellada ja Monastrell -rypäleet poimitaan tarhoilta talteen kuohuviinin valmistusta varten. Jokaisella lajikkeella on lopullisessa sekoituksessa tärkeä tehtävä. Xarel-lo varmistaa kuohuviinin pirteyden sekä raikkauden, Macabeo tuo tuoksuun mehevää hedelmäisyyttä ja Parellada viimeistelee lopputuloksen kukkean aromin. Raventósin tarhoilla viljellään myös pieniä määriä punaista Monastrell-lajiketta, jota käytetään roseekuohuviineissä herkän vaaleanpunaisen värin varmistajana. Kaikki tarhoilla kasvavat rypäleet poimitaan käsin ja vain parhaat tertut puristetaan cavan raaka-aineeksi.

  Ympäristöasiat puhuttavat myös Kataloniassa, ja vuonna 2010 Raventós i Blanc luopui kokonaan synteettisten lannoitteiden ja torjunta-aineiden käytöstä kaikilla viinitarhoillaan.

  Cavan kuuluisat kuplat syntyvät Raventósin hämärissä ja viileissä kellareissa. Ranskassa Champagnen maakunnassa matkaillut Josep Raventós Fatjó oppi jo varhain, että täydelliset pienet kuplat heräävät henkiin viinin toisen käymisen aikana tiiviillä korkilla suljetussa pullossa. Ensimmäisen käymisen jälkeen viinit pullotetaan vahvoihin kuohuviinipulloihin pienen hiiva- ja sokerimäärän kanssa. Toisen käymisen aikaansaama hiilidioksidi ei pääse karkuun, vaan integroituu viiniin vähintään yhdeksän kuukautta kestävän kypsytyksen aikana. Tasapainoisen lopputuloksen varmistamiseksi Raventósin kuohuviinien annetaan kypsyä kellareissa 15 kuukauden ajan.

  Raventós i Blancin kuohuviinien yhteinen piirre on nuorekas raikkaus ja puhtaan hedelmäinen maku. Viinit ovat tyylikkäitä valintoja aperitiiviksi tai tapasaterian ruokajuomaksi. Myös meillä suomalaisilla on mahdollisuus tutustua Raventósin katalonialaisiin kuohuviineihin. Alkon tilausvalikoimasta löytyvät Raventós i Blanc Reseve Brut ja de Nit -cavat antavat hyvän kuvan kansainvälistä mainetta niittäneen viinituottajan elegantista tyylistä.

  Raventós i Blanc Reserva Brut
  Xarel-lo, Macabeo ja Parellada -lajikkeista valmistettu reserva-cava on saanut kypsyä pullossa 15 kuukauden ajan, jolloin sen maku on saanut kevyen paahteisen vivahteen. Kuohuviinin tuoksu on raikkaan hedelmäinen ja aromeista voi erottaa vaaleaa persikkaa, Granny Smith -omenaa sekä sitrushedelmien kirpeyttä. Viini maultaan täysin kuiva ja tyylikkäästi mehevän hedelmäinen. Raventós i Blanc Reserva Brut on oikea juomavalinta arjen piristykseen tai juhlavan aterian aperitiiviksi. Raikasta cavaa voi myös maistella tapasten kumppanina.

  Avainsanat: , ,